Een duivels dilemma voor menig kampeerfanaat. Welke model camper kies je? Een camper kan een aardige uitgave zijn, dus het liefst heb je een model dat naadloos bij jouw wensen aansluit. Wij leggen je haarfijn uit wat het verschil is tussen de bekende ‘integraal’ en ‘Alkoof’ campers, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor jouw volgende aankoop.

De Alkoof camper

Denk je aan de klassieke camper, dan zie je toch echt de Alkoof voor je. Je herkent dit model meteen aan de verhoogde slaapcabine boven de bestuurderscabine. Hoewel deze camper veel ruimte en tal van andere voordelen biedt, zijn er ook een aantal zaken waar je op inlevert. En die uitstraling, daar moet je van houden.

Alkoof camper - Bakker Campers

De voordelen van een Alkoof camper

De alkoof camper heeft vele voordelen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor je opgesomd:

1. Aan ruimte geen gebrek

Een van de grootste voordelen van de Alkoof camper is de extra ruimte die het biedt. Met het bed strategisch boven de cabine geplaatst, blijft er op de begane grond veel leefruimte over. Dit is een luxe die je zeker zult waarderen, vooral op regenachtige dagen wanneer je binnen wilt ontspannen. Het bied je ook de mogelijkheid net even wat meer spullen mee te nemen.

2. Gemak staat voorop 

Dankzij het extra slaapgedeelte boven de cabine hoef je niet elke avond je bed op te bouwen en af te breken, zoals bij sommige andere campertypes. Dit betekent meer vrije tijd om te genieten van je reis, zonder gedoe met het inrichten van de slaapplaats.

3. Meer lichtinval 

De Alkoof camper biedt niet alleen extra ruimte, maar ook meer natuurlijk licht. Met extra ramen stroomt het licht naar binnen, waardoor je ’s ochtends wakker wordt met een prachtig uitzicht. Wat wil je nog meer als kampeer fanaat?

Openstaande ramen van een alkoofcamper - Bakker Campers

4. Zeer geschikt voor gezinnen

Voor gezinnen is de Alkoof camper ideaal vanwege de extra slaapruimte. Kinderen kunnen genieten van hun eigen privéruimte in het achterste slaapgedeelte, terwijl ouders ontspannen kunnen blijven in het leefgedeelte. Zo heeft iedereen ruimte om zich terug te trekken en een plekje voor zichzelf te hebben.

5. Waardevast 

Een bijkomend voordeel van de Alkoof camper is dat ze vaak een hogere inruilwaarde behouden. Door de populariteit bij gezinnen blijven deze campers gewild, wat resulteert in een betere doorverkoopwaarde. Oók een slimme investering op de lange termijn dus!

De nadelen van een Alkoof camper

De alkoof camper komt ook met een paar nadelen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor je opgesomd:

1. Het uiterlijk

Alkoof campers hebben niet altijd de meest flatterende uitstraling; je moet er van houden. Met hun klassieke ontwerp worden ze soms gezien als saai en ouderwets. Maar juist dat heeft natuurlijk ook weer wat.

2. De alkoof

Hoewel het extra slaapgedeelte boven de cabine handig is, brengt het ook enkele nadelen met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om in en uit bed te klimmen. Daarnaast heb je beperkte hoogte in de cabine, wat voor ongemak kan zorgen bij langere mensen.

3. Moeilijk te manoeuvreren

Door hun omvang en hoogte zijn alkoof campers vaak lastiger te manoeuvreren dan andere campertypes. Smalle wegen, tunnels en onverharde wegen kunnen een extra uitdaging vormen, en zijwind kan de rijervaring beïnvloeden. Het kan ook lastig zijn om een parkeerplek te vinden voor een Alkoof camper. Hun grootte en breedte kunnen de beschikbare parkeerruimte beperken.

4. Beperkt zicht 

De Alkoof boven de bestuurderscabine kan het zicht van de bestuurder belemmeren, vooral op smalle en bochtige wegen, wat de rijveiligheid kan beïnvloeden.

5. Niet bekend om zuinigheid 

Vanwege hun omvang kunnen Alkoof campers hogere brandstofkosten met zich meebrengen, vooral bij lange afstanden. 

De Integraal camper

In dit type camper maakt de bestuurderscabine deel uit van de opbouw (integraal), wat betekent dat er zorgvuldig is nagedacht over elke centimeter ruimte. Kies je voor een integraal, dan teken je voor luxe! Het zijn namelijk vaak de meest luxueuze campers op de markt, uitgerust met leuke extra’s.

Een integraal camper - Bakker Campers

Voordelen van een integraal camper

Laten we aftrappen met de absolute pluspunten van een integraal camper. Want die zijn er in veelvoud. We sommen er een aantal voor je op die je mee kan nemen bij je definitieve keuze. 

1. Zeer ruim in vergelijking met peers

In tegenstelling tot andere campertypes, bieden integraal campers een stuk meer binnenruimte doordat de cabine geïntegreerd (integraal) is in het leefgedeelte. Hierdoor beweeg je makkelijker in de camper.

Het geïntegreerde ontwerp van integraal campers zorgt ook nog eens voor extra opbergruimte, wat zich onder andere uit in ruime bergingen. Hierdoor kunnen ‘ik ga op reis en neem mee’ items zoals vouwstoeltjes, backpacks en andere benodigdheden gemakkelijk worden meegenomen.

2. Verbeterde isolatie 

Dankzij de geïntegreerde constructie hebben integraal campers over het algemeen betere isolatie. Dit wat zorgt voor minder hinder van kou of geluid van buitenaf en het draagt bij aan een comfortabele rij- en slaapervaring

3. Geen gebrek aan luxe en comfort

Integraal campers zijn vaak luxueuzer en comfortabeler uitgerust. Ze zijn speciaal ontworpen voor langere reizen en beschikken daardoor veelal over hoogwaardige voorzieningen, zoals een ruime badkamer, een volledig uitgeruste keuken en ruime slaapruimte.

4. Veel lichtinval door grote ramen

Integraal campers genieten van een overvloed aan natuurlijk licht: Dankzij de grotere ramen komt er meer natuurlijk licht binnen, waardoor het interieur lichter en ruimer aanvoelt.

5. Uitstekende wegligging 

Door de integratie van de cabine en het leefgedeelte bieden integraal campers een betere wegligging, waardoor ze gemakkelijker bochten kunnen nemen en meer controle hebben tijdens het rijden.

Enkele nadelen van een integraal camper

Natuurlijk heb je bij de keuze voor een integraal camper ook enkele nadelen die aan je koop verbonden zijn.

1. Het kostenplaatje

Integraal campers zijn vaak duurder dan andere typen campers, vanwege de hoge kosten van het ontwerp en de bouw van het voertuig. Ook de kosten voor onderhoud of reparatie zijn vaak hoger. Dit komt enerzijds door de kwalitatief hoogwaardige materialen, maar ook doordat onderdelen door de slimme constructie moeilijker bereikbaar kunnen zijn, wat dus meer inspanning vergt bij eventuele reparaties.

2. Wendbaarheid 

Door het grote formaat zijn integraal campers vaak minder wendbaar dan kleinere campers, waardoor veel kleine wegen of een stadscentrum voor de boodschappen al een uitdaging kunnen zijn. Door de hogere en bredere bouw van een integraal camper is de camper niet altijd geschikt om onder lage bruggen of smalle tunnels door te rijden. Let hier dan ook goed op voor je onverhoopt vastzit! Daarnaast kan het lastig zijn om geschikte parkeerplekken te vinden vanwege de grootte van de camper.

Hoe zit het met de kosten?

Nu je de voor- en nadelen van beide modellen op een rijtje hebt is er natuurlijk nog een andere cruciale factor binnen de overweging om voor een integraal of Alkoof camper te kiezen; namelijk de prijs! De integraal occasions beginnen meestal rond de € 20.000. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je wilt en zijn er nieuwe (erg luxe) modellen die oplopen tot meer dan € 230.000. Bij de Alkoof camper zijn modellen in goede staat te vinden voor een kleine halve ton (dan heb je wel al wat kilometers op de teller). Ook voor deze jongens geldt dat er modellen voor meer dan €100.000. op de markt zijn.

Pin It on Pinterest

Share This
× Whatsapp