Het reinigen van je camper kan een behoorlijke klus zijn, maar met de juiste aanpak en een beetje organisatie kun je deze taak eenvoudig en effectief volbrengen. Hieronder hebben wij de beste tips uitgezocht voor het grondig reinigen van de belangrijkste gebieden van je camper, van de keuken tot aan de buitenkant zoals de ramen; wij vertellen je hoe je je camper schoonmaakt én -houdt!

Voor het gemak hebben we de camper opgedeeld in een vijftal segmenten, waarbij we per deelgebied in kaart brengen wat je moet doen om je camper weer helemaal spic en span te krijgen. Laten we beginnen!

Interieur

Het interieur van je camper kan snel vies worden door stof, etensresten en vuil dat mee naar binnen wordt genomen. Om dit goed schoon te maken, kun je het beste een multi-reinigingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor verschillende oppervlakken zoals plastic, hout, metaal en glas. Dit bespaart tijd en moeite omdat je niet voor elk materiaal aparte reinigingsproducten hoeft te gebruiken.

Begin met het opruimen van alle spullen en het verwijderen van losse bekleding zoals kussens en gordijnen. Vervolgens kun je beginnen met afstoffen en stofzuigen om al het vuil op te ruimen. Gebruik vervolgens het multi-reinigingsmiddel om de oppervlakken schoon te maken, vergeet hierbij niet de binnenkant van kastjes en lades.

Keuken

De keuken is een plek die natuurlijk met enige regelmaat wel een doekje verdient. Je kookt hier en maakt er je ontbijt, lunch en avondeten klaar, dus het is belangrijk om de keuken goed schoon te houden. 

 1. Begin met ontrommelen: En ja … dat betekent: verwijder álle losse items uit de keuken, inclusief servies en bestek, zodat je overal goed bij kunt. Gooi ook gelijk alle verlopen etenswaren weg en berg deze op in een aparte vuilniszak.
 2. Maak de gootsteen schoon: Begin met het schoonmaken van de gootsteen met warm water en afwasmiddel. Verwijder eventuele verstoppingen en spoel alles goed na met heet water.
 3. Reinig oppervlakken en apparatuur: Gebruik een mild schoonmaakmiddel voor werkbladen, kastdeuren, de spoelbak, en keukenapparaten. Voor roestvrijstalen oppervlakken kun je een specifieke reiniger gebruiken om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen.
 4. Ontvet de kookplaat: Een ontvetter kan helpen om vetresten van de kookplaat en de afzuigkap te verwijderen. Vergeet niet om ook de filters van de afzuigkap te reinigen.

Badkamer

De badkamer van de camper moet ook altijd grondig schoon worden gemaakt, helemaal omdat deze  vaak klein en vochtig is. Zorg ervoor dat je de volgende stappen volgt voor een schone badkamer:

 1. Reinig het toilet grondig: Gebruik een toiletborstel en reinigingsmiddel speciaal voor campertoiletten om de pot te schrobben. Vergeet niet ook de buitenkant te reinigen.
 2. Schimmelbestrijding in de douche: In de vochtige badkameromgeving kunnen zich gemakkelijk schimmels vormen. Een schimmelverwijderaar kan hierbij uitkomst bieden. Spoel na met water.

Wasbak en spiegel: Reinig de wasbak met een geschikt schoonmaakmiddel en maak de spiegel schoon met glasreiniger voor een streeploos resultaat.

Slaapgedeelte

In een camper slaap je natuurlijk ook, en daarom moet deze ruimte ook goed schoon gehouden worden. Volg deze tips voor een fris en hygiënisch slaapgedeelte:

 1. Matrassen luchten en reinigen: Verwijder al het beddengoed en geef de matrassen de kans om goed te luchten. Verwijder vlekken indien mogelijk met een speciale matrasreiniger of een mengsel van water en mild schoonmaakmiddel.
 2. Stofzuigen en Afstoffen: Vergeet niet om onder het bed te stofzuigen en alle oppervlakken af te stoffen, inclusief de kastjes en planken.

Buitenkant van de camper

De buitenkant van de camper is uiteraard ook belangrijk om goed schoon te houden. Het liefst wil je in een stralende en blinkende camper de horizon tegemoet rijden. 

 1. Hoogwaardige (camper)shampoo: Gebruik een specifieke shampoo voor campers om de buitenkant te reinigen. Deze zijn vaak milder dan normale autoshampoo en beschermen de lak.
 2. De wielen en het onderstel schoonmaken: Dit zijn plekken waar vuil en zout zich kunnen ophopen en schade kunnen veroorzaken.
 3. Ramen en spiegels: Gebruik glasreiniger om ramen en spiegels aan de buitenkant streeploos te krijgen.

  Ramen

  Om ervoor te zorgen dat de ramen van je camper zowel binnen als buiten schoon en helder blijven, zijn hier vier handige tips die je kunt volgen:

  1. Regelmatige reiniging: Zorg ervoor dat je de ramen van je camper zowel van binnen als van buiten regelmatig schoonmaakt. Door niet te wachten tot er zich een zichtbare laag vuil heeft gevormd, kun je voorkomen dat zand en stof krassen veroorzaken op het glas.
  2. Gebruik de juiste materialen: Voor het schoonmaken van de ramen is het belangrijk om tools te gebruiken die geen krassen achterlaten, zoals microvezeldoekjes of een zachte spons, samen met een ammoniakvrije glasreiniger. Dit zorgt ervoor dat je ramen helder blijven en vermindert de kans op beschadiging.
  3. Vermijd direct zonlicht bij het reinigen: Probeer je camperramen te wassen op een bewolkte dag of wanneer de camper in de schaduw staat. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de schoonmaakmiddelen te snel opdrogen, wat leidt tot strepen.
  4. Besteed aandacht aan de rubbers: Bij het schoonmaken van de ramen, vergeet niet om de rubberen afdichtingen schoon te maken en te onderhouden met een daarvoor bestemd product. Dit helpt om de ramen goed af te sluiten en voorkomt lekkages tijdens regen. Daarnaast voorkomt het uitdrogen en barsten van de rubbers, wat de levensduur van je camperramen verlengt.

  Pin It on Pinterest

  Share This
  × Whatsapp